Precis som alla andra hundar, är det viktigt att shih tzun får en bra start tidigt i livet och lär sig att handskas med människor och andra hundar. Den har nämligen en benägenhet att mopsa upp sig då och då och om detta beteende överdrivs, kan det orsaka problem och tråkigheter.

Valpkurs

För att lära den lille rackaren vad som är rätt och fel, kan man gå en valpkurs i Brukshundsklubbens regi. Där lär sig hunden de mest vanliga kommandona och att vistas med andra individer; människor som djur. Visserligen är det svårt att bli arg på detta lilla charmtroll, men även den sötaste hunden kan göra en galen ibland.

Är man inte riktigt säker på hur man ska uppfostra eller träna sin hund, finns det en mängd appar att ladda ned som är både roliga och användbara. Numera utvecklas mängder av appar av företag och vill man skapa sin egen, går det också bra. Då kan man med fördel vända sig till företag som aquro.se för att få guidning hela vägen genom uppbyggnaden av applikationen för såväl mobiltelefoner som surfplattor.

Foder

Shih tzun kan lätt få problem med tänder och tandkött senare i livet om man inte sköter den. Rätt foder är således en viktig del redan från valpstadiet. När den är liten går den upp i vikt ca 20 gram varje dag och detta kräver rätt mat och rätt motion. Dock får den inte växa för snabbt då det kan orsaka knäproblem och svag benstruktur.

En shih tzuvalp får inte äta för stora portioner och heller inte inta för mycket stärkelse då det är svårsmält för den. Ett foder som dessutom ger bra tuggmotstånd och främjar tandtillväxten, är mycket bra. A-vitamin och zink är speciellt effektivt och bör finnas i fodret.

Det finns flera foder på marknaden som är speciellt framtagna just till shih tzun, så det är bara att testa dem på finsmakaren därhemma.