Den lilla söta, asiatiska hårbollen som ursprungligen kommer från Tibet, har numera sitt fäste i Storbritannien där det avlas mest på den. Den är i mångt och mycket faktiskt lik en brittisk terrier med sin mustasch och sin långa, vackra päls. Från början var shih tzun sedd som en helig hund som hade förmågor att jaga bort drakar och farliga väsen, och därför hade man dem både i templen och i hemmen för att skydda familjen. Genom att Dalai Lama gav bort en hund som present till dåvarande kinesiske kejsaren redan på 1600-talet, har även Kina fött upp hundarna, och sedan i början av 1900-talet bildades den första kennelklubben att föda upp shih tzun som faktiskt räknas som en av de äldsta hundraserna i världen.

Shih tzun och dess mystik

Namnet shih tzu kommer från tibetanskan och betyder lejonhund. Den ser visserligen inte direkt ut som ett lejon och den är definitivt betydligt mindre än ett sådant, men dess långa, yviga päls kanske har något med valet av namn att göra. Hundrasen har alltid framkallat en liten mystisk känsla och det beror förmodligen på historien den bär på. En typisk egenskap är också dess sätt att kunna härma människans uttryck på ett enastående vis och det gör att den känns mycket mänsklig.

Importen till Storbritannien

Strax efter det att Peking hade fått sin första kennelklubb av shih tzun, kom rasen snabbt att importeras till Storbritannien och Norge. Där har man fortsatt avlandet och även blandat upp den med pekinges. I England går den under namnet tibetansk lejonhund och tillhör numera de allra populäraste hundraserna i världen. Den har även fått stor uppmärksamhet i USA där många tycker dess söta och samtidigt eleganta utseende är en perfekt kombination med dess livliga kynne.

En mycket positiv aspekt hos shih tzun är att den inte åstadkommer några allergier, trots sin långa päls. Detta är för att pälsen ständigt växer och inte fälls.