Denna lilla varelse må vara liten och nätt men den är oerhört livlig och har en mycket stor personlighet med många egenskaper som kännetecknar rasen. Det mest intressanta är att den snappar upp allt vad människor och andra djur gör och kan härma deras kroppsspråk på ett mycket humoristiskt sätt.

Shih tzun är numera tänkt som sällskapshund och det är främst det den används till. Den är både trevlig och nyfiken men samtidigt lite reserverad innan den har lärt känna en annan individ. Man bör därför inte tvinga på den andra människor och hundar utan låta den få ta den tid det tar. När den väl bestämt sig för att du är en bra människa som förtjänar dess kärlek, är den en kompis för livet som älskar mänsklig kontakt och närhet.

Ligger gärna högt

Den vill också gärna se vad som händer runt omkring och tycker mycket om att ligga på en hög plats där den har kontroll över allt som händer och sker. Därför kan en liten sängplats som är en aning upphöjd vara idealisk för hunden. Dess alerta och uppmärksammade personlighet visar sig ofta och ibland kan den även uppfattas som morsk. Låt den gärna vara den livliga och sturska hund den är, men se även till att uppfostra den så den inte tar över helt. Då kan den lätt börja skälla och bita på möbler och annat.

Motion och stimulans

En shih tzu mår bra av mycket motion och tycker mycket om att få röra på sig och springa omkring. Den behöver flera promenader om dagen och fordrar mental stimulans, så varför inte gå med i en hundsport som agility eller ställ ut den och visa upp det vackra yttre som rasen är känd för. Deras stolta och lite fisförnäma beteende tillsammans med den silkesmjuka pälsen som dessutom är allergivänlig, gör den till en självklar vinnare på podiet.